Periaatteet

Kouluttaessa koiraa ensisijainen asia meille on se, että koira viihtyy. Sen täytyy tuntea, että koulutustilanne on mukava, se on siinä mielellään, ja tekee pyydettyjä asioita koska itse haluaa; sillä on olemassa tarve ja motivaatio toimia kanssamme. Meidän ihmisten tehtävä on keksiä, miten asiat koiralle esitämme, ja millä tavoin saamme sen tekemään kanssamme innolla töitä.

Annetaan koiralle mahdollisuus tehdä oikein. Onnistumisten kautta käyty oppimisen tie kohti tavoitetta, on nopeampi ja mukavampi. Rankaisun avulla opetettu toiminta ei tue koiran edistymistä ja oppimisen riemua.

Haluamme tukea koiran omaa oivaltamista ja tekemällä oppimista. Koiralla on hauskempaa, koulutus on nopeampaa ja tehokkaampaa. Kaikkea ei tuoda koiralle tarjottimella! Koira nauttii itse onnistumisen tunteesta, kontakti paranee ja se alkaa tykkäämään itse oppimisesta.

Koiran kohtelun on oltava ystävällistä. Koiraa ei saa koulutusten aikana millään tavoin vahingoittaa, eikä myöskään ”selättää”. Jos koira ei jostain syystä ymmärrä tai tee kuten pyydetään, tai tekeekin aivan jotain muuta, kouluttaja keskustelee ohjaajan kanssa tilanteesta ja miettii siihen hetkeen parasta ratkaisua. Mietimme, miksi koira käyttäytyy siten, ja millä tavoin saamme koiran innostumaan ohjaajan kanssa yhdessä tekemisestä.