Ohjeet trimmiin tulijoille

LEIKATTAVAT/AJELTAVAT

Trimmaukseen tulevan koiran tulee olla pesty ja kuivattu hyvin, ja mielellään harjattu takuttomaksi.

Harjaaminen ja takuttomuus helpottaa huomattavasti koneen kulkemista turkissa. Jos turkissa on kuitenkin paljon takkuja, eikä niitä saada harjattua tuottamatta koiralle kipua, kannattaa koira tuoda sellaisenaan, jolloin takut poistetaan trimmauksen yhteydessä. Tällaisessa tilanteessa on varattava aikaa enemmän kuin takuttoman turkin kanssa, sillä takun leikkaaminen varovasti ihosta irti on tehtävä varovaisesti ja hätäilemättä turvallisuussyistä, ja jottei koiralle tuoteta kipua.

Jos koiran turkissa on jotain erityistä likaa (esim. peräaukon ympäristö), se tulee poistaa ennen trimmaukseen tuloa.

NYPITTÄVÄT

Nyppimistrimmiin tulevan koiran on oltava harjattu, useampaan kertaan viikon aikana ennen trimmausta, viimeinen kerta trimmipäivänä. Harjaaminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja virkistää karvan irtoamista. Se myös irrottaa karvat toisistaan tehokkaasti ja nostaa karvaa pystyyn, jolloin trimmaaminen on nopeampaa ja helpompaa, näin ollen kivempaa koirallekin. Mitä tiheämmällä kammalla turkin saa harjattua ennen trimmiä, sitä parempi. Jos koiraa ei ole harjattu ennen trimmiä, trimmaaja harjaa sen ensin kauttaaltaan, ennenkuin pääsee aloittamaan nyppimistä.

Nypittävää koiraa ei tule pestä ennen trimmiä. Etenkin shampoopesu, saatika hoitoaine, liukastuttaa turkkia niin, että karvasta on vaikeaa saada kiinni nyppimistä varten. Jos koirassa on likaa, likakohdan voi pestä pelkällä vedellä. Shampoopesun jälkeen odotetaan vähintään 3 viikkoa, ennenkuin koira nypitään. Jos peräaukon ympäristö on likainen, se kannattaa pestä ja leikata varovasti likaiset karvat pois.

Nypittäviinkin turkkeihin voi tulla takkuja. Pahat takkupaakut leikataan trimmauksen aikana, ja jäljelle jäävästä pituudesta nypitään se mitä pystytään. Jos takut ovat kevyitä pieniä karvanippuja, ne voidaan karstata trimmin aikana auki. Huomaathan, että takkujen availu ja harjaaminen lisää trimmin kestoa ja hintaa.

PESUUN TULEVAT KOIRAT

Jos trimmaukseen tulevalle koiralle on tilattu myös pesu, tai se on tulossa pelkästään pesua varten, ei koiran turkille tarvitse tehdä mitään erityistä ennen tuomista, paitsi leikata mahdolliset liat koirasta pois.